ШІ та Ватикан – заклик до “алгоретики”

Інші дописи автора

        ШІ та Ватикан – заклик до “алгоретики”

        Папа Франциск закликає до просування «цифрової антропології», заснованої на «алгоретиці».

        У січні цього року представники трьох великих авраамічних релігій (юдаїзму, християнства та ісламу) виступили із закликом до етичного розвитку штучного інтелекту (ШІ). За сприяння Ватиканського фонду RenAIssance, Форуму миру в Абу-Дабі в Об’єднаних Арабських Еміратах та Головного рабинату Ізраїльської комісії з міжконфесійних відносин учасники Римського заклику до етики штучного інтелекту зустрілися з Папою Франциском і архієпископом Вінченцо Палія, президентом Папської академії життя та фонду RenAIssance, щоб підписати текст із закликом до прозорості та інклюзії у використанні цих технологічних інструментів.

        «Неприйнятно, щоб рішення про життя та долю людини були довірені алгоритму», — сказав Папа Франциск, приймаючи учасників Римського заклику до етики штучного інтелекту.

        Розуміючи, що турбота про етичне використання ШІ узгоджується зі змістом його енцикліки Fratelli Tutti, Папа Франциск підкреслив, що «згода» великих релігій у «просуванні культури, яка ставить цю технологію на службу загальному благу всіх, і турбота про спільний дім» є прикладом для багатьох інших, нагадуючи, що технологічний розвиток має бути поставлений «на службу справедливості та миру в усьому світі».

        Оскільки присутність штучного інтелекту продовжує зростати як в особистому, так і в соціальному просторі, Папа Франциск вимагає, щоб «алгоретика, тобто етична рефлексія щодо використання алгоритмів, була все більш присутньою не лише в публічних дебатах, але й у розвитку технічних рішень».

        Він висловив стурбованість «дискримінаційним використанням цих інструментів коштом найбільш крихких та відчужених людей», вказавши, зокрема, на те, як адміністративна обробка заяв про надання притулку здебільшого обробляється алгоритмами.

        За словами Папи Франциска, Римський заклик є «корисним інструментом для спільного діалогу між усіма, щоб сприяти людському розвитку нових технологій».

        Папа Франциск пояснив, що те, як представники авраамічних релігій відреагували на це звернення, є «значним кроком у просуванні цифрової антропології, що має три фундаментальні координати: етику, освіту та право».

        Джерело: aleteia.org
        Автор: Daniel Esparza
        Переклад з англійської: Максим Гонтар
        Ілюстрація згенерована ШІ Midjournay

        Приєднуйтесь до нас у Телеграм та Вайбер і отримуйте раз на тиждень дайджест найпопулярніших дописів!

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.